Знаете ли, че видът на ноктите ви могат да покажат от какво боледувате, от какви витамини и минерали се нуждае вашият организъм, как и къде работите и живеете?

Роговия слой (кератин),  от който се състоят ноктите, представлява особена материя, образуваща се подобно на формирането на кожата и косата. Тъй като този слой се влияе от органите на кръвообращението, по вида на неговата повърхност може да се прецени за нарушения в организма. Малка бяла точица тук, забелване там… Много хора не обръщат внимание на ноктите си, но те са истинско огледало на здравето. Разкрийте тайната на ноктите си и може да подобрите значително здравословното си състояние.

Бледи нокти

Бледите или бели нокти обикновено се появяват с напредването на възрастта. Те обаче могат да са белег и на сериозно заболяване като:
анемия, чернодробни проблеми, недохранване

Бели нокти

Ако ноктите ви са бели, но имат тъмно оцветени ръбове, това може да е сигнал за заболяване на черния дроб като хепатит например.

Жълти нокти

Една от най-честите причини ноктите ви да пожълтеят е появата на гъбички. Ако не вземете мерки навреме, положението може да се влоши и ноктите се удебелят и стават ронливи. Понякога този цвят на ноктите може да е симптом за по-сериозен здравословен проблем като заболяване на щитовидната жлеза или псориазис.

Синкави нокти

Посинелите нокти означават, че тялото не получава достатъчно количество кислород. Това може да е сигнал за белодробна инфекция като пневмония.

Набраздени нокти

Погледнете добре ноктите си, в случай че повърхността им е набраздена това може да е признак за псориазис или възпалителен артрит. Псориазисът е кожно заболяване, което в малък процент от случаите започва с промяна в структурата на ноктите.

Нацепени нокти

Чупливите нокти са симптом за заболяване на щитовидната жлеза. Ако пък забележите, че те се напукват и същевременно придобиват жълтеникав цвят, това говори за гъбична инфекция.

Тъмни линии под ноктите

Забележите ли тъмна линия под ноктите, не я пренебрегвайте с лека ръка. Понякога макар и рядко този вид линии се дължат на меланома – един от най-опасните видове рак на кожата.

Нагризаните нокти

Ако гризете ноктите си, много хора ще ви кажат да се откажете от този навик. Има случаи обаче, когато този навик е признак на постоянно безпокойство и страх. Добре е да вземете мерки навреме като приемате леки природни успокоителни като жълт кантарион или мента.

Как да се погрижим за ноктите си?

Хубавите и добре изглеждащи нокти изискват ежедневни грижи. Не само дамите трябва да обръщат внимание как изглеждат ръцете им, но и господата. Добре е да посещавате внимателно избран салон за маникюр или сами да почиствате кожичките и да режете ноктите си. Мажете ги с мазен крем, а през зимата слагайте ръцете си в памучни ръкавици през ден поне за един час. Вътрешната грижа също е от значение. Приемайте желязо и витамин F, които подхранват ноктите и заздравяват тяхната структура. Антиоксидантите като Витамин Е и  D също са от значение.

Какво могат да ни кажат ноктите за характера ни

Според психолози и дерматолози, формата и състоянието на ноктите може да каже много за вашия характер и здраве.  Освен това, психолози са открили че формата на ноктите - ни казва за определени черти в човека.
Хората с нокти с формата на "лопатка" често са класифицирани като много енергичени, реалистични хора. Техната свръхактивност може да се неутрализира със спокойни и релаксиращи упражнения и йога.
Четириъгълните нокти показват, че собственика им е дисциплиран и сдържан човек с добър самоконтрол, обичащ реда. За този тип хора за релаксация на мускулите и нервите са подходящи масажи на главата и вратът и краката.
Овалната и конусовидна форма се среща често сред хората на изкуството, притежателите й често са лабилни хора които са лесно приспособими към всяка обстановка и среда. Тези хора трябва да следят състоянието на дихателните си пътища. Те могат да укрепят своите слаби страни чрез подходящи гимнастически упражнения.
Неравните нокти се срещат при хората които са егоцентрици, раздразнителни, нетърпеливи и алчни. За да се отърват от тези качества ще им помогне лека терапия с помощта на специални техники.
Вдлъбнати нокти често се срещат при хората, които са склонни към нервно изтощение. Могат да го избегнат с консумирането на храни с високо съдържание на витамини В15, D и Е и цинк.
Ноктите набраздени с надлъжни ивици може да показват липса на витамини или нарушение на стомашно-чревната функция, като може да са знак за възпалителен процес. Хората с такива нокти трябва да приемат витамин Е и витамини от група B. Освен това е много важно да следят за чревни проблеми!
Напречните канали се появят след инфекциозни заболявания (например, грип, жълтеница), или след операция, а също и след продължителна диета. Лечението се крие в това, че веднага след като причината се отстрани, и чрез нормален хранителен режим, когато организма отново се възстанови, вдлъбнатините постепенно ще изчезнат от самосебе си.
Белите петна по ноктите могат да се дължат на различни причини: липса на калций, хормонален дисбаланс, физическо въздействие. Лечение: Преглеждане от лекар за поставяне на диагноза, както и да не използвате остри инструменти за маникюр.
Разслояването на ноктите може да говори не само за гъбични заболявания от различно естество, но също и въздействието на домакински почистващи препарати. Това, което ще ви помогне е да покривате винаги ноктите си с лак, той ще ги защити, не бива да забравяте и гумените ръкавици когато чистите. При съмнения за гъбична инфекция, се консултирайте с лекар.
Промяна на цвета на ноктите може да бъде причинени от никотин, проблеми с черния дроб, жлъчния мехур, инфекциозни заболявания, но може да възникне от постоянен или нискокачествен тъмен лак за нокти. Лечение: при пушене ползвайте цигаре, така ноктите няма да имат директен контакт с никотина и няма да пожълтяват. Винаги ползвайте основа за лак за нокти. Ноктите могат да се изсветлят с лимонов сок или с внимателно пилене с финна полираща пила за естествени нокти. Ако имате съмнения за заболяване се консултирайте с вашия лекар!

 

 
назад